Legea vaccinarii în Parlament și în centrul dezbaterilor la Conferința RoVaccin

Ne-am bucurat să fim gazda a peste 500 de medici de diferite specialități, profesori universitari reputați, reprezentanți ai Președinției, Parlamentului si Ministerului Sănătății din România, alături de reprezentanți ai societății civile (asociațiile COPAC, Salvați Copiii, Mame pentru Mame) și numeroși jurnaliști, la a 8-a ediție a Conferinței Naționale RoVaccin.

Proiectul Legii vaccinarii, mai actual ca oricând, în contextul amenințărilor la adresa sănătății publice, a fost dezbătut și susținut ca fiind prioritar pentru adoptare într-o formă care sa aibă ca efect creșterea acoperirii vaccinale si a accesului la vaccinuri, precum și îmbunătățirea informării și comunicării în domeniu.

Conf. dr. Diana Paun, Consilier prezidențial, conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și Prof. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătătii, precum si dr. Miljana Grbic, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în România, au susținut public necesitatea acestui demers, alături de organizatorul conferintei prof. dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Consiliul Executiv al OMS.

Participanții au discutat despre noutățile din Programul Național de Vaccinare, colaborarea cu Biroul Regional OMS pentru Europa pentru gestionarea problemelor legate de bolile prevenibile prin vaccinare (rujeola, rubeola, gripa, tuberculoza), comunicarea și informarea privind importanța vaccinării, implicarea organizațiilor pacienților, a societății civile pentru îmbunătățirea accesului la vaccinuri și vaccinare.

Numeroasele prezentari stiintifice ale lectorilor români și străini au adus în atenție dezvoltările din domeniul vaccinologiei, evoluția bolilor prevenibile prin vaccinare în Romania si Europa, oportunitățile pe care le are țara noastră odată cu reluarea programului de vaccinare anti-HPV pentru reducerea incidenței și a mortalității prin cancer de col uterin, care ne plasează în acest moment pe primul loc in UE, cu 3 500 de cazuri noi și aproape 2000 de decese în anul 2018.

Fotografiile de mai jos încearcă să suprindă atmosfera călduroasă și constructivă pe care noi am resimțit-o în timpul lucrărilor conferinței.