Suspiciune de meningita meningococica in cazul unei adolescente din Pitesti

Conform unei informari transmise de catre Directia de Sanatate Publica Arges, o pacienta in varsta de 16 ani, eleva a unui liceu din Pitesti, judetul Arges, cu suspiciune de meningita meningococica, a fost transferata de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Institutul National de Boli Infectioase Prof. dr „Matei Bals” din Bucuresti, in dimineata zilei de 15 mai 2019.

Conform unui comunicat al Ministeului sanatatii remis joi, DSP Arges a intreprins toate masurile care se impun in astfel de situatii, conform metodologiei stabilite de Institutul National de Sanatate Publica.

Conform sursei citate, au fost stabiliti contactii directi si a fost administrata chimio – profilaxie pentru 34 de elevi, 10 cadre didactice si personal auxiliar, precum si pentru alti 2 contacti din familie.

De asemenea, in unitatea de invatamant au fost instituite masuri de curatenie si dezinfectie, mai transmite MS.

Medicii specialisti au transmis inca de la primele cazuri de meningita in Romania ca nu este cazul de panica, pentru ca acestea sunt izolate.

„Meningita meningococica se transmite pe cate aeriana numai in urma unui contact apropiat cu persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu supravietuieste in mediu, find foarte sensibil la variatiile de temperatura si la uscaciune. Nu este cazul de panica, deoarece in Romania au fost inregistrate doar cazuri izolate, fara legatura intre ele. Contactii au fost testati de autoritatile de sanatate publica si au primit profilaxie cu antibiotic. In Romania sunt diagnosticate anual cateva zeci de cazuri, cu circa 20% decese. Singura cale de profilaxie specifica ramane vaccinarea”, a declarat dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.