Recomandări privind sănătatea pentru călătoriile internaționale

Febra galbenă, malaria, poliomielita sunt boli transmisibile care sunt încă răspândite în unele țări din lume, pe aproape toate continentele. Multe dintre aceste boli sunt foarte grave, cu simptome incapacitante, putând duce chiar la deces. De cele mai multe ori, modalitățile de infectare sunt dificil de prevenit: de pildă, țânțarii sunt purtători de malarie, West Nile, Zika și alte boli. În cazul bolilor pentru care nu există vaccin, trebuie să ne informăm care sunt căile de transmitere și să luăm toate măsurile de siguranță pentru a preveni îmbolnăvirea. Din fericire, pentru multe dintre aceste boli transmisibile (printre care febră galbenă, poliomielită, hepatita A și B, meningita meningococică, febra tifoidă) există vaccinuri și este necesar să le faceți înainte de a călători în țări unde aceste boli sunt răspândite.

Virsul febrei galbene

Febra galbenă este o boală infecțioasă transmisă prin înțepătura de țânțar. În prezent, printre țările cu risc de transmitere a febrei galbene se numără Brazilia, Columbia, Etiopia, Kenya, Nigeria, Peru, Senegal și Venezuela. Lista completă a țărilor cu risc de transmitere a acestei boli este disponibilă pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății, aici: https://www.who.int/ith/en/

O altă problemă majoră de sănătate publică și la nivel individual este malaria, boală infecțioasă transmisă prin înțepătura femelei de țânțar anofel. Pentru această boală încă nu există vaccin, de aceea trebuie să ne vă luați măsuri de protecție în cazul în care călătoriți într-una din țările aflate la risc: folosiți soluții repelente anti-țânțari, plase la ferestre, în jurul patului și al spațiilor de dormit, sprayuri cu insecticide.

Înainte de a călători în străinătate, în special în țări din zonele subtropicale și tropicale, verificați din timp situația în țara respectivă, consultați un medic epidemiolog și faceți-vă vaccinurile recomandate. Astfel, vă veți întoarce cu amintiri și experiențe interesante, nu și cu boli grave care necesită internare și tratamente intense.