Proiect: Clinica multifunctionala „Dr. Calistrat Grozovici” la Institutul Matei Bals

O clinica multifunctionala in domeniul bolilor infectioase si infectocontagioase limitatoare de viata, care va purta numele ‘Dr. Calistrat Grozovici’, va fi infiintata in cadrul Institutului National de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals’ din Capitala.

Este vorba de un proiect de hotarare de guvern pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

„Obiectivul se va realiza din fonduri externe, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii sau din alte surse legal constituite, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”, scrie in proiectul mentionat.

Conform sursei citate, prin dotarea cu aparatura si echipamente de cercetare – dezvoltare moderne si performante, Clinica multifunctionala ‘Dr. Calistrat Grozovici’ vine ca o completare a Centrului Roman de Cercetare Bio-Moleculara aplicata Bolilor infectioase, realizat prin accesarea fondurilor europene.

Clinica va cuprinde doua corpuri de cladire conectate intre ele.

„Se va schimba in totalitate managementul infectiilor asa-zise cronice, gen endocardite infectioase subacute, osteomielite, abcese cerebrale, hepatopatii cronice, hepatocarcinoame etc. prin abordare chirurgicala precoce si antibioticoterapie specifica adecvata imediata. Pentru atingerea scopului propus, este necesara o infrastructura de inalta tehnologie, dotare cu echipamente adecvate nevoilor de ingrijiri de sanatate de profil, precum si de training pesonalizat”, mai scrie in nota de fundamentare.

Clinica ‘Dr. Calistrat Grozovici’ va asigura: primirea si cazarea pacientilor, preluarea pacientilor in vederea diagnosticarii, ingrijiri de sanatate pe specialitati, personalizarea abordarii terapeutice, monitorizarea in ambulator a pacientilor, managementul resurselor umane aferente.

De asemenea, in proiect mai scrie ca in aceasta clinica se va acoperi patologia infectioasa cu potential de cronicizare a sistemului nervos central, sistemului cardiovascular, sistemului osteoarticular, a aparatului digestiv, a aparatului uro-genital si a sistemului hemato-poetic si oncoterapia pentru afectiunile induse de HIV/SIDA.