Medicii atentioneaza: Nu confundati gripa cu simpla raceala de sezon

Medicii trag semnale de alarma pe retelele de socializare si precizeaza inca odata ca gripa este o afectiune serioasa in urma careia pot aparea complicatii grave si chiar decesul.
„Nu confundati gripa cu simpla raceala de sezon. Afectiunea poate fi grava, pot aparea complicatii severe si decesul, mai ales la persoanele aflate in categoriile de risc”, scrie medicul de familie Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov pe pagina sa de Facebook, citata de Formare Medicala.

Ea recomanda vaccinarea antigripala chiar daca suntem in luna ianuarie, pentru ca in luna februarie se preconizeaza varful epidemic.

„Din pacate, incepe in Romania furtuna gripala. Cazurile se inmultesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinata, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare dureaza doua – trei saptamani, asa incat e timpul sa prindeti aceasta sansa. Anul trecut, varful sezonului gripei a fost in februarie. Daca ati tot amanat pana acum, e bine sa va vaccinati antigripal cat mai repede. Avem la dispozitie in Romania doua tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) si tetravalent (cu patru tipuri). Este o investitie mica, dar foarte importanta pentru oricine”, a mai scris Dr. Sandra Alexiu pe Facebook.

In cursul zilei de marti s-a anuntat decesul din cauza complicatiilorcauzate de gripa a unui tanar de 33 de ani din Arad si a unei femei de 51 de ani din Arad.

Potrivit medicilor, barbatul din Arad care a decedat pe sectia ATI a Spitalului Judetean din Timisoara, „nu avea probleme anterioare de sanatate”. El a contactat virusul in colectivitatea in care lucra.

Femeia din Galati decedata tot din cauza gripei suferea de hipertensiune si obezitate. De altfel, tot in acest judet s-a confirmat virusul gripal si la o tanara insarcinata care in prezent se afla sub monitorizare.

Reamintim ca la finalul lui 2018, un alt barbat din Galati a murit dupa ce a contactat virusul gripal.