Epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo declarată de OMS urgență de sănătate publică de interes internațional

Pe 17 iulie 2019, OMS a declarat actuala epidemie de Ebola din Republia Democrată Congo (RDC) ca fiind urgență de sănătate publică de interes internațional, întrucât există riscul de sănătate publică pentru ca boala să se răspândească la nivel internațional. În perioada 11 mai 2018 – 16 iulie 2019 au fost raportate 2 522 de cazuri de îmbolnăviri cu virusul Ebola, dintre care 1 698 de decese. Epidemia are loc în contextul crizei umanitare prelungite și al unei situații de securitate instabilă, care ridică mari probleme activităților de răspuns.

Pe 18 iulie a avut o ședință a Comitetului pentru Siguranța Sănătății a Comisiei Europene, la care au participat și reprezentanți ai OMS Europa și ECDC. În ceea ce privește analiza riscului, ambele organizații au indicat faptul că riscul de transmitere a bolii în Europa este foarte scăzut, iar aeroportul Goma efectuează screening la plecarea din țară. În cazul în care va apărea un lanț de transmitere în Goma, va fi nevoie de o reevaluare a riscului.

Este de așteptat ca noi cazuri de infecție cu virusul Ebola să fie raportate în săptămânile următoare și este posibilă o răspândire geografică mai mare, având în vedere că epidemia actuală este cea mai mare din Republica Democrată Congo și a doua cea mai mare la nivel mondial, iar raportarea se efectuează acum și în zone în care transmiterea virusului nu a fost raportată anterior.

echipament medical pandemii

Probabilitatea ca cetățenii din UE sau din Spațiul Economic European (SEE) care locuiesc sau călătoresc în zonele afectate ale Republicii Democrate Congo să fie expuși la virus este foarte mică, dacă respectă măsurile de precauție recomandate. Riscul de introducere și de răspândire a virusului în UE/SEE rămâne în continare foarte scăzut. Totuși, riscul poat fi eliminat prin stoparea transmiterii virusului la nivel local în RDC.

Recomandări pentru cetățenii UE/SEE care locuiesc sau călătoresc în zonele afectate

  • evitați contactul cu pacienții simptomatici, cu secrețiile lor corporale, precum și cu corpurile și secrețiile corporale ale pacienților decedați;
  • evitați consumul de carne de animale sălbatice, precum și orice contact cu animale sălbatice, vii sau moarte;
  • spălați bine și curățați de coajă fructele și legumele pe care le consumați;
  • spălați-vă în mod regulat pe mâini, folosind săpun și substanțe antiseptice;
  • protejați-vă în timpul contactului sexual.

Datele au fost preluate din Raportul de evaluare rapidă a riscului realizat de European Centre for Disease Prevention and Control (Rapid risk assessment: Ebola virus disease outbreak in North Kivu and Ituri Provinces, Democratic Republic of the Congo – fifth update – 19 July 2019. ECDC: Stockholm; 2019)


Raport ECD (pdf)