Dr. Alexandru Rafila: Vaccinurile sunt produse sigure si contribuie direct la salvarea de vieti

„Accesul universal la vaccinuri si vaccinare” a fost tema unui workshop in cadrul caruia specialistii au aratat ca aceasta modalitate de imunizare ajuta, anual, la salvarea a milioane de vieti.

Potrivit unui comunicat de presa, vaccinurile ofera protectie nou-nascutilor, sugarilor, copiilor, dar si adultilor si sunt esentiale nu doar pentru sanatatea individului, dar si pentru sanatatea publica si pentru societate.

„Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o rata de vaccinare de 95% pentru a asigura protectia populatiei si pentru a evita aparitia de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. In Romania, insa, rata de vaccinarea coboara pana la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse in Programul National de Vaccinare, iar acest fapt a determinat cresterea numarului de cazuri de imbolnaviri si de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei. Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace si contribuie direct la salvarea de vieti prin prevenirea multor boli infectioase care pot avea consecinte severe asupra sanatatii copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, insa, este ca accesul la vaccinuri si vaccinare sa fie asigurat neingradit, astfel incat fiecare individ sa poata beneficia de vaccinul necesar in etapa de viata in care se afla”, a declarat, potrivit comunicatului, prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, citat si de Agerpres.

Si Dan Zaharescu , directorul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a precizat ca existenta vaccinurilor pe piata depinde de o buna colaborare intre autoritati si producatori, dar si de o buna estimare a necesarului de vaccinuri pentru piata respectiva.

„Productia unui vaccin poate dura intre 3 si 36 de luni, in functie de complexitatea vaccinului, deoarece vorbim de un produs biologic care este testat de sute de ori in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea inainte de a fi distribuit catre populatie. Astfel, un vaccin care intra astazi in procesul de productie va fi disponibil statelor care au nevoie de el, cel mai devreme, in 2020. Din cauza procesului lung de fabricatie si a unui deficit de capacitate de productie de vaccinuri la nivel global, este necesar ca autoritatile din Romania sa estimeze cat mai corect necesarul de vaccinuri si sa solicite producatorilor cantitatile necesare in timp util”, a afirmat si directorul ARPIM.

In cadrul evenimentului, specialistii prezenti au intarit si ideea ca vaccinurile reprezinta un instrument important de lupta impotriva rezistentei antimicrobiene.

Workshop a fost organizat la Cluj-Napoca in urma unui parteneriat intre Societatea Romana de Microbiologie, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.