Despre necesitatea abordarii comune a vaccinarii la nivelul UE

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a vorbit despre despre necesitatea abordarii comune a vaccinarii de catre toti factorii implicati, pentru asigurarea acoperirii vaccinale optime.
Specialistul a venit si cu argumentele pentru ca are este nevoie de o abordare comuna la nivelul Uniunii Europene.

„Cu toate ca programele de vaccinare reprezinta responsabilitatea statelor membre, caracterul transfrontalier al bolilor prevenibile prin vaccinare si provocarile comune cu care se confrunta programele nationale de imunizare pot beneficia de o coordonare a actiunilor si abordarilor UE de prevenire sau de limitare a raspandirii epidemiilor si a bolilor cu dimensiune transfrontaliera”, a precizat Dr. Alexandru Rafila, membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Printre altele, specialistul a mai spus ca intentia Comisiei Europene este de a desfasura o serie de activitati, printre acestea fiind si prezentarea optiunilor pentru un card european comun de vaccinare, care sa cuprinda informatii standardizate privind istoricul vaccinarilor.

La finalul saptamanii trecute, la Bucuresti, s-a desfasurat editia cu numarul VII a Conferintei Nationale RoVaccin, eveniment la care au participat cele mai importante figure din domeniul Sanatatii.