Colostrul poate fi considerat un prim vaccin

Alăptarea este cel mai bun început în viață pentru orice copil și are beneficii pe termen lung atât pentru cel mic, cât și pentru mamă. ”Colostrul, substanţa secretată de organismul mamei în primele zile de alăptare, poate fi considerat un prim vaccin, datorită cantităţii mari de anticorpi pe care o conţine”, a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila în cadrul evenimentului Media Fair – Importanţa nutriţiei în recuperarea post-partum şi alăptare, organizat cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Alăptării.

Alăptarea stimulează dezvoltarea cognitivă și protejează copii de infecții diareice și de pneumonie. De asemenea, scade riscul de obezitate și de boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat. Are rol de protecție împotriva cancerului ovarian și a cancerului de sân în rândul mamelor care alăptează, ajutându-le în același timp să spațieze nașterile. Pe termen lung, alăptarea înseamnă costuri mai mici cu îngrijirile de sănătate.

”Noi, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni. (…) Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Cred că lucrul care ne lipseşte în momentul de faţă foarte serios – şi aici avem foarte mult de lucrat – este capacitatea noastră de a consilia femeia gravidă. În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă”, a spus el.

”Graviditatea, naşterea pe cale naturală şi alăptarea sunt fiziologice. Nu este vorba de o modă. Noi, din păcate, ne găsim în situaţia în care considerăm că naşterea pe cale naturală este o povară şi foarte multe dintre femeile din România preferă operaţia cezariană, fără să existe o indicaţie medicală pentru aceasta. Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente. Cred că informarea tinerelor care doresc să devină mame este esenţială, dacă ne dorim să avem o populaţie sănătoasă în ţara noastră. Cred că aici mai avem de lucrat, la politicile de sănătate publică şi la accesul la servicii de sănătate, care nu înseamnă doar tratament, ci şi consiliere, educare a populaţiei”, a mai spus el.