ANMCS: 70% dintre spitalele analizate (158) au implementat bunele practici in antibioterapie

Bunele practici in antibioterapie sunt respectate de 70% dintre spitalele analizate, a anuntat Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS).

„Un procent de 70% de spitale dintr-un numar de 158, analizate in al II-lea ciclu de acreditare (…), au implementat bunele practici in antibioterapie. In cadrul Referintei 2 Managementul clinic din cadrul Standardelor de acreditare, sunt analizati si indicatori legati de preventia si controlul antibiorezistentei”, se arata intr-un comunicat al ANMCS remis miercuri.

Potrivit sursei, 81% dintre spitalele analizate au dovedit ca inregistrarile unui antibiotic permit trasabilitatea utilizarii acestuia, 61% ca prescrierea antibioticelor se face conform ghidurilor de antibioterapie recunoscute si rezultatului antibiogramei, iar 70% ca monitorizarea consumului de antibiotice si trasabilitatea prescrierii si utilizarii acestuia sunt asigurate.

De asemenea, 55% dintre spitale au durata estimata a antibioterapiei inscrisa in foaia de observatie, iar 67% au realizat evaluarea reactiei la 24 si 72 de ore la antibioterapie si este consemnata in foaia de observatie.

„In al II-lea ciclu de acreditare punem accent pe tot ce cuprinde managementul clinic. Pe baza acestor date, noi transmitem recomandari cu privire la modul de corectare a problemelor semnalate atat conducerii spitalelor, cat si organizatiilor responsabile (…). Monitorizam permanent modul in care isi corecteaza aceste deficiente prin intermediul unei aplicatii informatice”, a declarat Vasile Cepoi, presedintele ANMCS, citat in comunicatul mentionat.