Mesajul presedintelui

Mesajul domnului Profesor dr. Alexandru Rafila
Presedinte al Societatii Romane de Microbiologie
Membru al Comitetului Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Dragi colegi,

Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie (CNME), aflata la a 11-a editie, include in acest an temele prioritare pentru Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene din 2019: problematica rezistentei la antimicrobiene si vaccinarea. Ambele reprezinta probleme majore la nivel national, regional si global si de aceea fac obiectul dezbaterii profesionale si a deciziilor de natura administrativa si politica din ultimii 10 ani, atat in Romania, cat si la nivelul UE.

Dezvoltarea capacitatii de detectie, analiza si raportare a rezistentei la antimicrobiene este esentiala pentru a face disponibile datele care sa conduca la luarea de decizii bazate pe dovezi in toate tarile membre ale UE. Romania nu face exceptie, dezvoltarea si uniformizarea modului de izolare a bacteriilor multirezistente, testarea si interpretarea in conformitate cu standardele EUCAST sunt esentiale pentru cresterea credibilitatii rezultatelor furnizate de tara noastra catre institutiile internationale si care ar permite ca Strategia Nationala si implementarea ei sa se dezvolte pe baze sanatoase.

Desi ne aflam in anul 2018, 14000 de persoane din tara noastra, majoritatea copii s-au imbolnavit de rujeola, iar 56 dintre ei au decedat. Marea majoritate a cazurilor, 99% s-au inregistrat la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet. Profesionistii din domeniul microbiologiei, epidemiologiei, bolilor infectioase si nu in ultimul rand medicii de familie si pediatrii au datoria sa gasesca argumentele profesionale care sa recladeasca increderea populatiei in vaccinuri si in vaccinare si sa permita atingerea nivelului de acoperire vaccinala de 95% recomandat de catre OMS.
CNME reprezinta o oportunitate excelenta pentru informare si gasirea de solutii intr-un cadru profesional atat pentru temele mentionate, cat si pentru alte teme de interes care se refera la infectiile asociate asistentei medicale, infectiile respiratorii, sanatatea mamei si copilului, infectiile virale prioritare si rolul microbiotei in corelatie cu sanatatea umana.

Ne propunem de asemenea sa oferim tuturor profesionistilor din sanatate participanti, cursuri pre-conferinta si simpozioane legate de tematicile anuntate in care lectori internationali de renume sa ofere cele mai noi informatii si dezvoltari din domeniul microbiologiei medicale, al epidemiologiei si al bolilor infectioase.

Va asteptam cu drag la Sibiu, la Hotelul Ramada, intre 8 si 10 noiembrie 2018, la cea de a 11-a editie a Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie!