Mesajul presedintelui

Dragi colegi, dragi prieteni,

Ne reîntâlnim la Bucuresti pentru o noua ediție a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie.

Organizarea celei de a 12-a ediții a Conferinței celor doua societăți profesionale medicale, SRM si SRE, este un moment important, deoarece reprezintă un eveniment științific de referința pentru profesioniștii care lucrează in domeniul diagnosticului, supravegherii si controlul bolilor infecțioase din tara noastră. Participa anual, la CNME, peste 500 de specialiști si invitați, membrii celor doua societăți, dar si colegi din alte specialități interesați de acesta problematica cu impact major asupra sănătății publice.

Am reușit sa avem confirmarea participării, ca la fiecare ediție, a unor speakeri prestigioși, iar interesul vostru pentru conferința este reflectat și de numărul mare de lucrări științifice depuse pentru susținere si in acest an.

Deschiderea oficiala a CNME va marca un moment aniversar deosebit, organizat in parteneriat cu Institutul de Virusologie ”Stefan S. Nicolau”, care marchează 100 de ani de la nașterea academicianului Nicolae Cajal, personalitate a virusologiei românești și mondiale, cel care a fost Președintele Societății Romane de Microbiologie in perioada 1990-2004.
Temele abordate la ediția din acest an se suprapun cu prioritățile sănătății publice din tara noastră si din Europa: bolile prevenibile prin vaccinare, rezistența la antimicrobiene si infecțiile asociate asistentei medicale, tuberculoza, infecțiile virale prioritare și siguranța pacientului. Abordam de asemenea modalitățile de comunicare si de informare ale profesioniștilor si ale publicului larg in domeniul sensibil al prevenirii si controlului bolilor transmisibile, care de multe ori este legat direct de nivelul încrederii populației în sistemul de sănătate din tara noastră.

Ne bucurăm că in cursul anului 2019, in timpul Președinției României la Consiliul UE, majoritatea temelor considerate prioritare în domeniul sănătății a fost reprezentată de cele care sunt incluse în conferința noastră. Mulți dintre membrii SRM si SRE au fost direct implicați in organizarea si reușita evenimentelor derulate in cadrul acestor manifestări, la care au participat reprezentanții celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Va aștept cu drag și sunt convins că ediția a 12-a CNME va fi un succes și o ocazie de dezvoltare profesionala a celor care lucrează in domeniile microbiologii, medicinei de laborator, epidemiologiei si in multe alte specialități medicale.

Prof. Dr. Alexandru Rafila
Președintele Societății Romane de Microbiologie